Το εργαστήριο “Τεχνολογίας Λογισμικού και Δεδομένων (SDE https://sde.uom.gr/)” σας προσκαλεί την Τετάρτη 9/12/2020, και ώρα 19:30 στην ομιλία του Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, Ευάγγελου Κανούλα. Ο ομιλητής, με την ιδιότητα του απόφοιτου του τμήματός μας (2002), εκτός από την παρουσίαση των ερευνητικών του δραστηριοτήτων, θα μοιραστεί με τους/τις φοιτητές/τριές μας τις εμπειρίες του σχετικά με τις σπουδές και την εργασία στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Τίτλος: “Let’s make kd-trees great again!

Join Zoom Meeting
https://zoom.us/j/92266935088

Περίληψη: Τον Σεπτέμβρη του 2001 ξεκινούσα την ερευνητική μου εργασία στην ευρετηριοποίηση χωροχρονικών δεδομένων μελετώντας την εργασία του Jon Louis Bentley του Πανεπιστημίου του Stanford, “Multidimensional Binary Search Trees Used for Associative Searching”, εργασία που εισήγαγε τα kd-trees στην βιβλιογραφία. Δεκαεννιά χρόνια αργότερα εργαζόμενος σε θέματα ανάκτησης πληροφορίας από μεγάλες συλλογές μη δομημένων δεδομένων με πυκνά διανύσματα ξανασυνάντησα τα kd-trees ως μια από τις πιο αποτελεσματικές δομές. Τα 19 αυτά χρόνια έζησα και εργάστηκα σε διάφορες πόλεις της Αμερικής και της Ευρώπης, τόσο στον ακαδημαϊκό χώρο όσο και σε εταιρίες, μελετώντας προβλήματα σε έναν τομέα που αργότερα ονομάστηκε Επιστήμη Δεδομένων. Είδα την μετατόπιση της επιστήμης αυτής από τα δομημένα στα μη δομημένα δεδομένα με το Web 2.0 και την άνοδο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τον χειμώνα και την άνοιξη της τεχνητής νοημοσύνης και των νευρωνικών δικτύων. Σε αυτή την ομιλία θα παρουσιάσω το ερευνητικό μου έργο αλλά και την προσωπική μου εμπειρία των 19 αυτών χρόνων στην Ευρώπη και την Αμερική.

Βιογραφικό: Ο Κανούλας Ευάγγελος (https://staff.fnwi.uva.nl/e.kanoulas/) είναι πρωτοβάθμιος καθηγητής της επιστήμης υπολογιστών του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ και επικεφαλής του IRLab στο Ινστιτούτο Πληροφορικής. Η έρευνά του επικεντρώνεται στην ανάπτυξη αλγορίθμων για αναζήτηση πληροφορίας και μεθόδων αξιολόγησης τους.  Επί του παρόντος, ηγείται μιας ομάδας 8 διδακτορικών φοιτητών και 2 postdocs. Η έρευνά του έχει δημοσιευτεί σε συνέδρια όπως το SIGIR, CIKM, KDD, WWW, WSDM και περιοδικά όπως το TKDE, TOIS, IMB κλπ. Επιπλέον, είναι μέλος του Ellis Society (https://ellis.eu/) και συνιδρυτής της εταιρίας Ellogon AI (https://ellogon.ai/) μιας εταιρείας που επικεντρώνεται στην εξατομίκευση της ανοσοθεραπείας με τα μεγάλα  δεδομένα και αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *